Acil Durum ve Afet Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Acil Durum ve Afet Yönetimi program amacı, doğal afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında acil çalışmaları sürdürecek donanımda Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikerleri yetiştirmektir. Bu program, öğrencilere acil durum ve afet olaylarında yönetim anlayışı sağlamanın yanı sıra onların çözümleyici ve iletişim becerilerini ilerletmeye ve onları acil sağlık servisleri, arama ve kurtarma, yangın güvenliği, tahliye, afet öncesi planlama ve yasal dayanaklar da içinde olmak üzere çeşitli kariyer yollarında geliştirmeye yöneliktir. Türkiye’nin, başta depremler olmak üzere diğer doğal, teknolojik ve insan kaynaklı afetler için risk taşıyan coğrafi bir bölgede olması nedeniyle, bir afet durumunda inisiyatif alacak iyi yetişmiş personellere olan gereksinim toplum için yaşamsal önemdedir. Öğrenciler, hem etkin öğretim elemanları ve değerli akademisyenler hem de eğitimleri sırasında gördükleri pratik uygulamalar sayesinde, kaliteli profesyoneller olarak yetiştirilmektedir. 


Bölüm Başkanı
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ Emre AYDIN
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ Emre AYDIN
BEK Üyeleri
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ Gizem AKDAĞ
Fakülte Sekreter
İdari Personel Nazan BALDAN
Program Başkanı
ÖĞRETİM GÖREVLİSİ Emre AYDIN
Tarihçe
Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı 2016-2017 yılında Eğitim Öğretime başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bu program, önlisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Kabul Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Üst Kademeye Geçiş
Acil Durum ve Afet Yönetimi programını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarı sağladıkları takdirde Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Sosyal Hizmet programlarına geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Acil Durum ve Afet Yönetimi programı öğrencilerinin mezun olabilmeleri için en az 120 AKTS'lik ders almaları ve bu derslerden başarılı olmaları gerekmektedir. Ayrıca öğrencinin en az 2,00 genel akademik ortalamayı sağlaması gerekmektedir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu Mesleki Uygulamalarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Acil Durum ve Afet Yönetimi programından mezun olanlar, kazandıkları yeterlikler doğrultusunda Afet ve Acil Durum Başkanlığına bağlı il müdürlüklerinde, Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezlerinde, itfaiye teşkilatlarında, sivil savunma arama ve kurtarma birliklerinde, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında afet yönetimiyle ilgili alanlarda, kamu kurum ve kuruluşları (hastane, okullar vb) ile yerel yönetimlerin ilgili birimlerinde, uluslararası kuruluşlarda afet yönetimiyle ilgili organizasyonlarda çalışma imkânı bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Bunların dışında tarih belirtilmeden küçük sınavlar (quiz) yapılabilir. Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. Not katkı Sayısı Puan AA 4,00 90-100 BA 3,50 85-89 BB 3,00 75-84 CB 2,50 70-74 CC 2,00 60-69 DC 1,50 55-59 DD 1,00 50-54 FF 0,00 0-49 FD 0,00 FG 0,00. Bu bilgiler, ders izlencesi ve sınav yönetmeliğinde de yer almaktadır.



https://sis.biruni.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=1072