Diş Hekimliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 5
Azami Süresi (Yıl) 8
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı Diş Hekimi
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi nitelikli diş hekimleri yetiştirmek ve etik kurallara bağlı kalarak toplum ağız diş sağlığının korunmasında ve tedavisinde gerekli tüm faaliyetleri en üst düzeyde yürütmek amacıyla 2014 yılında kurulmuştur. Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 2014-2015 akademik yılında, eğitim-öğretim, hasta  tedavi hizmetleri ve araştırma faaliyetlerine başlamıştır. Fakültemizde müfredat, Mezuniyet Öncesi Diş Hekimliği Eğitimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (DUÇEP) ile uyumlu olacak şekilde ve Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) temel ve güncel gereklilikleri yerine getirilerek düzenlenmiştir. Müfredat programımızın oluşturulmasında ayrıca Avrupa Birliği tarafından geliştirilen Avrupa Kredi Transfer ve Toplama Sistemi (AKTS) prensiplerine uygun biçimde hareket edilmiş, böylece  öğrenci ve akademisyen hareketliliği artırılarak, eğitimin  uluslararası ölçekte daha rahat biçimde tanınmasına olanak sağlanmıştır. Öğrenciler, eğiticiler, idari personel, sektör danışmanları ve çözüm ortakları ile iş birliği halinde, müfredatı güçlendiren ve fark yaratan bilimsel toplantılar ve etkinlikler, seminerler ve kurum içi eğitimler ile geniş katılımlı paydaş toplantıları düzenlenmekte, böylece öğrencilerimize eğitim süreleri boyunca ihtiyaç duydukları her alanda destek verilmektedir.



Diş Hekimliği eğitim-öğretim programı 300 AKTS'den oluşan, yüksek lisansa eşdeğer 5 yıllık bir mesleki eğitim programıdır. Program, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde (TYYÇ) belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini sağlamaktadır. Eğitimin ilk üç yılında öğrenciler temel tıp ve diş hekimliği derslerinin yanı sıra mesleki becerilerini geliştirici klinik öncesi meslek derslerini almaktadırlar. 4. sınıftan itibaren klinik eğitimlerine başlayan öğrenciler, deneyimli öğretim üyeleri eşliğinde klinik uygulama ve pratik tecrübelerini geliştirme imkânı bulmaktadırlar. 4. ve 5. sınıflar klinik uygulamaların ağırlıklı olduğu, diş hekimliği meslek dersleri ve tıp derslerinin klinik uygulamalarla harmanlandığı sınıflardır. Diş Hekimliği Fakültesi Programında yer alan tüm klinik uygulamalar bağımsız birer ders olarak planlanmış, programa konulmuş ve Avrupa Kredi Transfer ve Toplama Sistemine uygun şekilde AKTS değerleri belirlenmiştir. Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere yüksek lisansa eşdeğer DİŞ HEKİMLİĞİ Diploması verilmektedir.



Öğrencilerimiz  klinik uygulamaları “Volumetrik Dental Tomografi” ve bilgisayar destekli diş hekimliği tasarım sistemi olan “CAD/CAM Teknolojisi” gibi çağdaş diş hekimliğinin en yeni alet ve ekipmanları ile donatılmış Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Ana Bilim Dalları kliniklerinde, her öğrenciye aktif olarak gerçekleştirmektedirler. Fakültemizde, Öğrenci Eğitim Laboratuvarları (Preklinik ve Fantom Laboratuvarları), Araştırma Laboratuvarı, Öğrenci Hasta Kliniği, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Kliniği, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Kliniği, Endodonti Kliniği, Ortodonti Kliniği, Pedodonti Kliniği, Periodontoloji Kliniği, Protetik Tedavi Kliniği, Restoratif Diş Tedavisi Kliniği, lokal ameliyathane ve engelli bireyler için özel ameliyathane de bulunmaktadır.  



Türkiye’nin önde gelen Sağlık Üniversitelerinden biri olan Biruni Üniversitesi’nin üyesi olması bilinciyle Fakültemizde çok sayıda disiplinler arası araştırma faaliyeti yürütülmektedir. Mezuniyet sonrası önemli bir eğitim merkezi olarak doktora eğitimi verilmekte ve bunun yanı sıra diş hekimlerinin mezuniyet sonrası bilgilerini yenileyerek profesyonel yaşantılarında başarılı olmalarına olanak sağlayan sürekli mesleki eğitim etkinlikleri düzenlenmektedir. Dünyanın önde gelen üniversiteleri ile işbirliği halindeki Fakültemizde öğrenci ve akademik kadromuzun yararlanabileceği çok sayıda yurt dışı programı yürütülmektedir.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ Sema SÖNMEZ KAPLAN
Fakülte Sekreter
İdari Personel Kübra ŞENTÜRK
Dekan
PROFESÖR İlknur ÖZCAN
Tarihçe
Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2014 yılında kurulmuş olup, öğrencilerini bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde başarılı, teknolojik olarak donanımlı, kendinden ve bilgisinden emin birer hekim olarak yetiştirmeyi hedeflemektedir. Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi 2014-2015 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul etmiş, aynı yıl hasta tedavi hizmetleri ve araştırma faaliyetlerine başlamıştır. Bu yıl üçüncü mezunlarını verecek olan Fakültemizde 2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle 863 öğrenci eğitim görmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere yüksek lisansa eşdeğer Diş Hekimliği Diploması verilmektedir.
Kabul Koşulları
Fakülteye öğrenci kabulü; ÖSYM tarafından düzenlenen sınav sonuçlarına, YÖK tarafından belirlenen esaslara ve Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre yapılmaktadır. Bu programa kabul edilebilmek için Türk Ortaöğretim Eğitimini veya yurtdışında muadil bir eğitimi tamamlamış ve Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Programa YKS’nin Sayısal puan türüne ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre öğrenci kabul edilmektedir. Fakülteye kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenci adayları, YÖK ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre ilan edilen süreler içinde, ÖSYM ve Üniversite tarafından belirlenip duyurulan belgeler ile Öğrenci İşleri Direktörlüğüne bizzat başvururlar.

Fakülteye yabancı uyruklu öğrenci kabulüne ilişkin esaslar, Senatonun belirlemiş olduğu Biruni Üniversitesi Yurtdışından veya Yabancı Uyruklu Öğrenci Başvuru, Kabul ve Kayıt Yönergesi çerçevesi kapsamında yürütülmektedir.

Fakültede Üniversite içi ya da üniversiteler arası yapılacak olan yatay geçişler ise, 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine, Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerine ve Senato kararlarına göre yapılmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Program mezunları,

I. Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavında (DUS) aracılığıyla uzmanlık eğitimine başlayabilirler.

II. a) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) veya Üniversitelerarası Kurul ya da Yükseköğretim Kurulu tarafından ALES’e eşdeğer sayılan bir sınavdan ilgili puan türünde ve,
b) Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen merkezi yabancı dil sınavları ile eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından başarılı olarak doktora programlarına başvuru yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezuniyet koşulları için Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri esas alınmaktadır. Öğrencinin, eğitim-öğretim planının öngördüğü 300 AKTS’lik toplam kredi miktarını başarı ile tamamlamış olması ile birlikte ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir. Eğitim-öğretim planlarında fakülteden mezun olmak için gerekli toplam kredi yükü ile öngörülen zorunlu ve seçmeli dersler, bu derslerin haftalık, teorik, uygulama ve laboratuvar saatleri ve kredileri ile varsa önkoşulları belirtilmektedir.

Mezun İstihdam Olanakları
Diş Hekimliği Fakültesi mezunlarına “Diş Hekimi” unvanı verilmektedir. Mezunlarımız kamu veya özel hastanelerde, akademik kariyer ve araştırma yapmak amacıyla üniversitelerde, araştırmacı olarak özel ve kamuya ait araştırma enstitülerinde, medikal ve sağlık ürünleri üreten ve/veya pazarlayan özel şirketlerde veya kendi muayenehanelerinde çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yılsonu sınavı, muafiyet sınavı, mazeret sınavı ve bütünleme sınavı, not yükseltme sınavı ve tek ders sınavından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavlara ilişkin esaslar Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerince belirlenmiştir.

Ölçme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin esaslar Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddelerince belirlenmiştir. Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu 60 olup, öğrencinin yarıyıl/yıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ile final veya bütünleme sınavının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Ders başarı notu; teorik derslerde ara sınav not ortalamasının % 30'u, derse hazırlık çalışmaları notunun % 10’u ve final sınav notunun % 60'ının toplanması ile elde edilirken, klinik/pratik uygulamalı derslerde ara sınav notunun % 40’ ile final sınav notunun % 60’ının toplanması sonucunda elde edilir. Ayrıca öğrencilerin başarılı olabilmeleri için final veya bütünleme sınavlarından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır.



https://sis.biruni.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2